session_start(); if (!isset($_SESSION['bezocht'])) { $_SESSION['bezocht'] = 0; } else { $_SESSION['bezocht'] = $_SESSION['bezocht'] + 1; } ?>
Provincie Overijssel en HMO werken samen om innovatieve producten en diensten te stimuleren. Als launching customer, oftewel eerste klant, helpen wij start-ups om hun product te lanceren en te bewijzen.
Zo krijgen innovatieve producten en diensten een kans in Overijssel!
voor het Overijssel van de toekomst
LEES MEER >>
VidiNexus levert een innovatief navigatiesysteem voor kantoorgebouwen. Bezoekers van het gebouw worden welkom geheten met een interactieve zuil, waar ze zich ook kunnen aanmelden. Op deze zuil vinden zij plattegronden, routes, presentaties van bedrijven en andere relevante informatie. In Gebouw N staan al twee van deze interactive social screens.
Een plattegrond met de locatie van een bedrijf is handig. Nog beter wordt het als het gebouw zelf de bezoeker de weg wijst! Geen getuur op een smartphone, geen gezoek in het pand maar individuele route-aanwijzingen door het gebouw. Science-fiction? Zo voelt het wel, maar het kan nu al! Welkom in gebouw N voor een live ervaring van deze interactieve toepassing.
Businesscase: Gebruik, meerwaarde inventaris Gebouw N en flexibiliteit (verplaatsbaar).
Status: Toegepast
Website: www.vidinexus.com
LEES MEER >>
LEES MEER >>
De UniHall is een totaalconcept voor een innovatieve bedrijfshal die demontabel en zelfvoorzienend is. De hal is toepasbaar op planologisch moeilijke locaties en voor kortere (verhuur)termijnen inzetbaar.
In 2020 is op het High Tech Systems Park in Hengelo een circulaire bedrijfshal gerealiseerd voor het bedrijf Howden. Voor deze hal is deels gebruik gemaakt van hergebruikte materialen uit een donorpand. Ook wordt een modulair funderingssysteem van beton toegepast, wat deels uit hergebruikte onderdelen bestaat.
Bijzonder zijn de gevels van de circulaire hal. Deze zijn bedekt met PV-panelen en zijn zo ten volle benut als energiegevels, iets wat zelden op deze schaal in Nederland is toegepast. Alleen al aan de gevel zitten 274 panelen met een vermogen van 445Wp. Dit zorgt al voor een vermogen van 122KWp. Op het dak liggen nog eens 416 panelen.
Businesscase gebaseerd op: Levensduur en flexibiliteit.
Status: Toegepast.
LEES MEER >>
LEES MEER >>
NovéFlex heeft een slimme manier gevonden om ruimten flexibel en snel geschikt te maken voor nieuwe functies. Het bedrijf ontwikkelde de OpTie, een uitklapbare unit met keukenblok en sanitaire ruimte ineen.
De NovéFlex woonmachine OpTie heeft aan de rechterzijde een keukendeel. Aan de linkerzijde bevindt zich het badkamerdeel. De woonmachine bevat ook klimaatinstallaties en communicatievoorzieningen zoals WiFi en Televisie. Met een lengte van 2,40 meter en een breedte van 70 cm is de OpTie compact en eenvoudig te plaatsen. Het is een full service apparaat, klaar voor aardgasloos wonen.
Voor de HMO is het product interessant voor de transformatie van monumentale panden, zoals het Dominicanenklooster in Zwolle. Ook kunnen we het wellicht toepassen in leegstaande kantoren.
Status: In ontwikkeling
Website: noveflex.nl
LEES MEER >>
LEES MEER >>
Het Roofclix dakbedekkingssysteem bestaat uit cassettes die via klikstukjes aan elkaar geklikt worden. Ieder klikstuk staat op een voetje, waardoor een systeem van drie componenten ontstaat: op het oorspronkelijk dak wordt een laag voetjes geplaatst waarop de Roofclix cassettes geklikt worden.
Zonnepanelen worden vaak direct op de dakbedekking geplaatst, zonder rekening te houden met de conditie of leeftijd van de dakbedekking. Zonnepanelen gaan zeker 25 tot 30 jaar mee, maar de meeste dakbedekkingen hebben een verwachte levensduur van ongeveer 15 tot 20 jaar. Roofclix kan hoge, extra kosten bij dakrenovatie voorkomen. Daarnaast genereren zonnepanelen die op Roofclix zijn geplaatst een hogere opbrengst, omdat lucht boven de Roofclix koeler is dan lucht boven de dakbedekking.
De voordelen van de combinatie zonnepanelen en Roofclix op een rij:
- geen extra (de)montagekosten van zonnepanelen als gevolg van tussentijdse dakrenovatie;
- hogere opbrengst van de zonnepanelen;
- uitstekende bescherming van de dakbedekking tijdens het monteren en onderhoud van de zonnepanelen.
Status: in ontwikkeling
Website: www.roofclix.nl
LEES MEER >>
LEES MEER >>
HMO wil het elektrisch rijden in Overijssel verder stimuleren. Door op vijf strategische locaties een innovatief laadplein ‘Wattplaza’ te creëren, wil HMO de transitie naar de circulaire economie bevorderen. Bij Wattplaza kunnen mensen niet alleen hun elektrische auto opladen met stroom afkomstig uit lokaal opgewekte zonne-energie, maar kunnen zij er ook voor kiezen om daar te werken of met een leenfiets hun reis richting het centrum te vervolgen.
HMO heeft veel ervaring met de installatie van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Deze kennis en ervaring passen we ook toe bij WattPlaza. Op ieder laadplein realiseren we veertig laadplekken op basis van zonne-energie. Iedere laadplek krijgt een eigen carport met zonnepanelen.
De zonnecarports worden circulair gebouwd met hergebruikte bouwmaterialen en grondstoffen. Het ontwerp van elk laadplein is daardoor uniek. En de carports zijn geschikt om in de toekomst te demonteren, zodat de materialen opnieuw inzetbaar zijn.
Status: in ontwikkeling
LEES MEER >>
LEES MEER >>
Mindhash ontwikkelde indoor navigatie kubussen met LED-lampjes. Een slimme manier voor indoor navigatie in (grote) gebouwen. Een bezoeker selecteert op een digitale zuil waar hij naar toe wil, de pijlen op de kubussen geven vervolgens de juiste route aan.
Status: Toegepast
Website: www.mindhash.nl
LEES MEER >>
LEES MEER >>
Een scherm van 16x4 meter, bestaande uit een folie met geïntegreerde LED-verlichting. De ramen blijven transparant, terwijl het scherm aan de buitenzijde in te zetten is als projectiescherm. Zo krijgen gevels een heel nieuwe uitstraling.
Businesscase gebaseerd op: gebruik, meerwaarde inventaris gebouw, flexibiliteit, omzetrevenu 5%
Status: toegepast in Gebouw N te Hengelo
LEES MEER >>
LEES MEER >>
Groene waterstof (‘renewable hydrogen’) is waterstof die is geproduceerd met duurzame energie. De bekendste manier om dat te doen is elektrolyse, waarbij water (H2O) via groene elektriciteit wordt gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). In Nederland is een groot aantal partijen bezig te experimenten met deze elektrolysers op megawattschaal. Waterstof komt ook vrij bij het op hoge temperatuur vergassen van biomassa.
In onze huidige energiemix wordt ongeveer 20% geleverd in de vorm van elektriciteit en 80% in de vorm van aardgas of vloeibare fossiele brandstof (benzine, diesel). Door onze klimaatdoelstellingen gaat dit komende tijd sterk veranderen. Het aandeel elektriciteit geproduceerd door wind en zon zal sterk toenemen.
Voor een aantal toepassingen zoals zwaar transport, hoge temperatuur processen in de industrie en in de luchtvaart, is er nog geen goede elektrische oplossing en blijft er behoefte aan een duurzaam gas. Hier kan waterstof een nuttige rol spelen. Daarnaast is waterstof belangrijk in de vorm van grootschalige opslag, voor de momenten dat het windstil is en bewolkt.
HMO heeft als launching customer contact met meerdere partijen die op dit gebied bezig zijn. Met twee partijen bereidt HMO een pilot voor om de techniek in de praktijk te brengen. Gedacht wordt aan een kleinschalig waterstofproject, waarbij een klein zonnedak genoeg waterstof produceert om een waterstof(verwarmings)ketel te voeden met brandstof. Hierbij wordt de overvloedige hoeveelheid geproduceerde waterstof aan het gasnet teruggeleverd (waterstofinjectie in het gasnetwerk).
Status: in ontwikkeling
LEES MEER >>
LEES MEER >>
Congestie op het netwerk is een probleem. Het netwerk is te drukbezet om je energie te kunnen terugleveren. Dat komt doordat zonnepanelen vaak meer energie opwekken dan je kunt gebruiken. Lokaal energie delen kan dat deels oplossen, maar bijvoorbeeld in de zomer is er een overschot. Er is dus behoefte aan manieren om de opgewekte energie op te slaan.
Friday Energy heeft een slimme batterij ontwikkeld voor zonnepanelen. Heeft jouw bedrijf te veel energie om op te slaan in de batterij, dan wordt deze overtollige energie teruggeleverd aan het openbare net. Via dit net komt het in de community. De netbeheerder kan echter restricties opleggen over de hoeveelheid en het moment waarop energie mag worden teruggeleverd. Dit komt voornamelijk voor in gebieden waar energienetwerken vollopen. De software van Friday Energy zorgt dat met deze teruglevering de meest optimale financiële opbrengst wordt gerealiseerd.
Als je van de netbeheerder geen energie mag terugleveren, zorgt de Friday Battery dat je zoveel mogelijk opgewekte energie zelf verbruikt. De batterij communiceert met de zonnepanelen, waardoor ook een eventueel overschot aan energie wordt gestuurd.
Voordelen: Optimaal gebruik van opgewekte zonne-energie
Status: In ontwikkeling. Friday Energy en HMO werken samen aan de uitvoering van een pilot.
Website: friday.energy
LEES MEER >>
LEES MEER >>
HMO heeft het concept CIRTO ontwikkeld voor de realisatie van duurzame en circulaire bouwprojecten. Dit concept is overgedragen aan de bedrijven Lagemaat en het Voorland, met wie HMO veel samenwerkt op het gebied van circulariteit.
CIRTO staat voor Circular Together, een samenwerkingsverband voor circulair ontwerpen en bouwen. Met een team van architecten, slopers, bouwers en onderaannemers, voert CIRTO bouwprojecten uit met hergebruikte materialen en grondstoffen.
CIRTO demonteert donorpanden, oogst materialen en grondstoffen, prepareert die zodat ze herbruikbaar zijn en bouwt er nieuwe panden en objecten mee. Altijd op basis van een passend circulair ontwerp. En ieder project dat CIRTO oplevert, is geschikt om in de toekomst opnieuw te demonteren en als donorpand te fungeren.
Status: Toegepast
Website: www.cirto.nl
LEES MEER >>
LEES MEER >>
Een PV-paneel met een warmte-opnemende, waterdragende folie aan de achterzijde. Door warmte aan het paneel te onttrekken, verhoogt het rendement van het paneel en kan de restwarmte ingezet worden voor verwarming van het gebouw.
Viridi heeft thermische zonnepanelen ontwikkeld: PVT-panelen (Photo Voltage Thermische panelen). Op een innovatieve manier kan de vrijkomende warmte van het paneel benut worden om een warmtepomp aan te drijven. Bijkomend voordeel is dat hierdoor de opbrengstcapaciteit en efficiency van de panelen wordt vergroot. De techniek is toe te passen op bestaande zonnepanelen.
Het bedrijf heeft een volledige installatie van 140 panelen in veldopstelling geplaatst op het grasveld aan de kop van Gebouw N in Hengelo. De opbrengst van deze installatie wordt gebruikt om de nieuwe dakopbouw in de winterperiode te voorzien van voldoende warmte. De opwekking ontstaat op het veld en wordt met een buizensysteem getransporteerd naar het souterrain, waar 2 buffervaten van 5.000 liter staan opgesteld. Door de warmte of kou te onttrekken aan de panelen, ontstaat een veel hoger rendement. Met deze ontwikkeling kunnen uitbreidingen als de dakopbouw gerealiseerd worden zonder beperkingen. De nieuwe energievoorzieningen zorgen voor een gasloos en ultra duurzaam gebouw, dat een duidelijke bijdrage levert aan de verduurzaming van het High Tech Systems Park.
Businesscase gebaseerd op: gebruik, SDE+ beschikking op zowel PV-panelen als thermie (grote meerwaarde), verlaging energieverbruik, inzet op energieneutraliteit.
Status: Toegepast.
Website: www.viridiproduction.com
LEES MEER >>
LEES MEER >>
Destic ontwikkelde de Solar Palm, een laadstation met zonnepanelen die 24/7 automatisch met de zon meedraaien. Zo gaat Solar Palm efficiënt om met de beschikbare zonkracht en is het laadstation effectiever dan traditionele PV-panelen. De Solar Palm is een vrijstaand apparaat en wordt on grid en off grid verkrijgbaar.
Status: In ontwikkeling
LEES MEER >>
LEES MEER >>
In Weerselo ontwikkelden de bedrijven Vennegoor Installatie, Hampsink Installatie en Gejo Techniek een innovatieve bedrijfshal. Het gebouw, in gebruik als innovatiecentrum, is off-grid. Dat betekent dat er geen nutsvoorzieningen naar de straat toe zijn. Geen gas-, elektriciteits- en watervoorzieningen, alleen riolering.
De bedrijfshal heeft een eigen waterzuiveringsinstallatie, accutechniek, thermische zonnepanelen en tapwaterboilers met zoutkristallen. Ook zijn er windwokkels: verticale windmolens van 1,80 meter hoog die zorgen voor windenergie. Een nieuwe techniek waar hard aan gewerkt wordt en die de ultieme combinatie met zonnepanelen moet worden. HMO is geïnteresseerd in dit concept, omdat HMO vaak te maken heeft met planologisch moeilijke locaties.
Status: in gesprek
LEES MEER >>
LEES MEER >>
Dutch Climate Systems ontwikkelde de airconditioner van de toekomst: Dry to Cool is koeling door de verdamping van water in combinatie met energiezuinige luchtdroging. In deze combinatie worden natuurlijke onschadelijke materialen gebruikt om 80% energie te besparen op koeling.
Status: In onderzoek
Website: dcs.cool
LEES MEER >>
LEES MEER >>
Voor dochtermaatschappij Investeer in Energie heeft HMO een online beheersysteem laten bouwen. In dit systeem staan per project alle specificaties van het project plus alle benodigde documenten en deadlines die het RVO stelt in verband met de SDE+-subsidie. Op basis van dit beheersysteem kunnen de lopende energieprojecten op een overzichtelijke wijze worden voorbereid, gerealiseerd en beheerd.
Status: Toegepast
LEES MEER >>